WAT IS KPOP

Wat is K-pop?

K-pop staat voor Korean pop en is eigenlijk een mix van populaire muziekgenres zoals pop, rock, hiphop, R&B en vaak wordt dit gecombineerd met ingewikkelde choreografieën en visueel complexe producties. De groepen muzikanten die K-pop maken worden ook wel ‘idol groups’ genoemd. Elke groep bestaat uit verschillende karakters en alle ‘idols’ van de groep moeten er goed uitzien, goed kunnen dansen, goed zingen en ga zo maar door.

 

Hoe komt het dat K-pop zo populair is geworden?

In 1997 raakte Zuid-Korea in een financiële crisis, dus de overheid moest met nieuwe ideeën komen om geld te verdienen. De muziekindustrie werd steeds groter en commerciëler en daarom besloot de Zuid-Koreaanse overheid om minimaal 1% van het staatsbudget te investeren in cultuur. Meer geld betekende nieuwe kansen en verschillende bedrijven in de muziekindustrie pakten deze kansen door K-pop wereldwijd te gaan exporteren. Eigenlijk is hier pas de K-pop zoals we het vandaag kennen ontstaan. 

 

Waar is K-pop ontstaan?

Het begon allemaal in 1992 met Seo Taiji & Boys, zij waren de eerste muziekgroep in Zuid-Korea die een andere cultuur durfde uit te dragen. Ze hadden andere kleding, ze dansten en ze combineerde hip-hop met pop. In deze tijd werd dansen nog als negatief beschouwd in de Zuid-Koreaanse cultuur, dus Seo Taiji & Boys waren echt een pionier op dit gebied. Daarnaast maakten Seo Taiji & Boys muziek die heel goed aansloot bij hun generatie, hierdoor kregen ze al snel veel aandacht en veel fans.